Wat kunt u zelf

Als eigenaar van een hond is het belangrijk dat uw hond goed verzorgt. Niet alleen uw hond uitlaten, eten en drinken geven maar ook zijn vacht verzorgen. Het is de bedoeling dat u zelf ook uw hond kamt en borstelt. Het is verstandig om uw hond een paar keer per week goed te borstelen om zo klitten te voorkomen. Dit is wel afhankelijk naar het ras van uw hond.

Let goed op de lastige plekjes zoals achter de oren, in de oksels en liezen, dit zijn plekken waar snel klitten voorkomen. Deze plekken moeten meerdere malen per week goed nagekeken worden, dit geldt voor bijna alle honden.

Kortharige honden hoeft u niet te borstelen. Alleen als ze in de rui zijn moet u ze goed borstelen. U kunt ze dan ook naar de trimsalon brengen zodat de hond daar 2 keer per jaar tijdens de rui periode goed behandeld wordt. Als u dat doet hoeft u er zelf de rest van de tijd niks aan te doen. Als u uw kort harige hond te vaak borstelt buiten de rui periode is de kans groot dat uw hond het hele jaar door blijft verharen.

De honden met een langere vacht moet minimaal 1 keer per week goed geborsteld worden om zo klitten te voorkomen. Hoe langer de vacht hoe vaker u moet borstelen.

De meeste honden komen om de 3 of 4 maanden in de trimsalon voor hun trimbeurt.

Efileer honden zoals Retrievers en Spaniëls kunnen het beste 1 keer in de week geborstelt worden en komen om de 3 of 4 maanden naar de trimsalon. Dan wordt de vacht uitgedund en de dode haren worden er uitgeplukt.

Honden met een ruwharige vacht kunnen het beste 1 keer per week geborstelen worden zodat de vacht mooi onderhouden wordt. De trimbeurt van deze honden verschillen per vacht.

Je kan de hond op 2 verschillende manier behandelen. Je kan de bovenvacht in 1 keer verwijderen dan wordt de hond in zijn ondervacht gezet dit behoort 2 keer per jaar gedaan te worden.

De 2e manier is het zogenaamde strippen dit gebeurd om de 3 maanden dan wordt de vacht uitgedund, zodat uw hond het ruwe uiterlijk behoud. De vacht die de eerste keer is blijven staan wordt er dan pas de tweede keer uitgeplukt, intussen is de vacht die wel was geplukt gegroeid en heeft er zich een mooie vacht ontwikkeld.

Bestrijd regelmatig ongedierte door de honden en katten inspuiten of met druppels van een goed vlooien en/of teken bestrijding middel. Dit geld ook voor ontwormen. Bij volwassen dieren is dit gemiddeld 2 tot 4 maal per jaar.